Jehowa Bóg, język hebrajski JHWH jehowa jahwe jahweh biblia hitler tetragram Watykan Izrael Ozimek jezus religia kościół katolicki nazizm zbrodnie kościoła, inkwizycja małapanew

wiara biblijny hitler kościół religia jezus sekta hebrajski watykan papież biblia religia kursy hebrajskiego sekta izrael hebrajski jhwh jhwh jehowa jahwe biblia hitler inkwizycja tortury jehowa jahwe jahweh jehowah yahveh yehova jehovah izrael hebrajski inkwizycja ozimek hebrajski biblia jhwh hebrajski izrael hebrew ozimek hebrajski jehowa bibia biblijny biblijna biblijne biblia tora torah hebrew ozimek ozimecki ozimski kurs hebrajskiego jezus jhwh tetragram tatragrammaton tetragrama tetragram hebrajski Adolf Hitler jehowa ozimek biblia hebrajski hebrajskie biblia bóg jhwh jehowa jahwe jezus szatan celibat imię boże gottesname msza bałwochwalstwo dusza ozimek jezus jehowa biblia religia hebrajski ozimek jehowa izrael jehowa izrael jehowah jehowa izrael jhwh jhwh ozimek jehowa biblia dusza jezus hebrajski jehovah jahweh jhwh tetragram biblia ewangelia jezus bóg ozimek izrael ozimek izrael hebrajski izrael jehowa jhwh tetragram tetragram tatragrammaton tetragrama tetragram kursy hebrajskiego Imię Boże Jehowa hitler hebrajski izrael jhwh jehowa jahwe hebrajski raj zmartwychwstanie maria maryja matka boska krzyż stwórca raj izrael israel izraelski izraelici izraelskie izrael jehowa jezus jhwh hebrajski jehowa ozimek biblia hebrajski hebrajskie biblia bóg jehowa jahwe jezus trójca dusza jezus jehowa biblia religia jehowa biblia dusza jezus jehowa
uStronie INDEX
Strona zgodna z najnowszą normą XHTML 1.1.: uStronie :. Spis artykułów / CONTENT
forum | chat | księga gości
INDEX Biblia Artykuły Hebrajski
wiza do usa

Stany Zjednoczone Ameryki to wyjątkowy kraj. Swoją
mocarstwowość zawdzięcza położeniu i terytorium, gospodarkę - bazie
surowcowej i napływowi przedsiębiorczych imigrantów a unikalną
kulturę - mieszance kultur krajów pochodzenia obecnych obywateli.

peopleCzy i Ty marzysz o Ameryce i chciałbyś tam legalnie pracować i mieszkać ?

Dzięki rządowemu programowi DV2004 - każdy, kto spełnia jego warunki
i złoży poprawnie przygotowaną   aplikację w wyznaczonym terminie,
ma szansę wylosować prawo pobytu i legalnej pracy w USA.

Zapoznaj się z informacjami podanymi na tej stronie!
Jeśli spełnisz wszystkie warunki stawiane aplikantom - już niebawem
możesz otrzymać  "Zieloną Kartę",  która umożliwi Ci
i całej Twojej rodzinie dożywotni pobyt w USA.



Procedury formalne, odnośnie wysyłania wniosków na loterię wizową uległy zmianie. Obecnie czyni się to wyłącznie drogą elektroniczną (poprzez Internet). Aktualizacja tego działu nastąpi w sierpniu 2004 roku, czyli gdy ogłoszone zostaną szczegółowe informacje kolejnej edycji Loterii Wizowej.


CO TO JEST "ZIELONA KARTA" I CO ONA GWARANTUJE ?

"ZIELONA KARTA" to program loterii wizowej, uchwalonej przez Kongres Amerykański, który umożliwia otrzymanie amerykańskiego obywatelstwa. Wylosowanie jej daje szansę na stały pobyt całej rodzinie z prawem do pracy, bezpłatnej opieki zdrowotnej, edukacji, emerytury po dziesięciu latach pracy, przeniesienia mienia, a przede wszystkim możliwość swobodnego bezwizowego podróżowania do Stanów. Ponadto, po roku czasu wyjeżdżającym przysługuje zasiłek socjalny, a także zasiłek dla bezrobotnych. Po pięciu latach można się ubiegać o obywatelstwo amerykańskie.

Posiadacz Zielonej Karty uzyskuje prawo stałego pobytu w USA i wszystkie prawa, jakie ma obywatel USA, praktycznie oprócz czynnego i biernego prawa wyborczego. Może w USA mieszkać, pracować, studiować, swobodnie się poruszać, swobodnie z USA wyjechać i ponownie wjechać bez konieczności uzyskiwania kolejnych wiz. Ma prawo bezwizowego wjazdu do krajów, z którymi USA zawarło odpowiednie umowy (chodzi o ponad 100 krajów). Posiadacz Zielonej Karty uzyskuje prawo do opieki socjalnej, korzystania ze służby zdrowia, ma prawo do kształcenia się i innych świadczeń na warunkach takich jak każdy obywatel USA. Ma prawo być poręczycielem dla swoich krewnych, którzy wystąpią o pozwolenie na pobyt stały w USA.
Zielona Karta wydawana jest na czas nieokreślony. Aby nie straciła ważności, wystarczy, by jej posiadacz przebywał w USA jedynie przez określony czas. Po pięciu latach od przyznania Zielonej Karty jej posiadacz może wystąpić o przyznanie mu obywatelstwa USA.

"Zielona Karta" umożliwia przyjazdy i pobyty w USA, nawet jeżeli nie mieszka się tam na stałe. Jeżeli jednak zdecydujesz się na stale pozostać w USA, możesz to zrobić w każdym stanie USA, bez żadnych ograniczeń. Obojętnie , gdzie się osiedlisz i które miasto wybierzesz, wszędzie spotkasz miłych i otwartych ludzi.

Każdy posiadacz "Zielonej Karty" ma takie same prawa, jak obywatel amerykański, jedyną różnicą jest brak prawa głosu w wyborach.
Studenci z "Zieloną Kartą" płacą na wielu uniwersytetach mniej, nawet o 2/3 opłat, a znalezienie dobrze płatnej pracy lub praktyki staje się dużo łatwiejsze.

Uzyskanie Zielonej Karty nie prowadzi do utraty polskiego obywatelstwa (czy obywatelstwa innego państwa, jeśli nie ma ono podpisanej z USA stosownej umowy o podwójnym obywatelstwie), możesz do swojego rodzinnego kraju kiedykolwiek wrócić, a nawet mieszkać tam i pracować. Zielona Karta wydawana jest na czas nieokreślony. Aby nie straciła ważności, wystarczy, byś nie przebywał poza USA dłużej niż jeden rok. Posiadacz Zielonej Karty uzyskuje prawo do opieki socjalnej, korzystania ze służby zdrowia, ma prawo do kształcenia się i innych świadczeń na warunkach takich jak każdy obywatel USA (z wyjątkami w początkowym okresie). Ma prawo być poręczycielem dla swoich krewnych, którzy wystąpią o pozwolenie na pobyt stały w USA. W tym przypadku jako oczywiste zakłada się, że swoim zachowaniem przekona właściwe organy amerykańskie, że jest rzeczywiście zainteresowany zamieszkaniem w USA.


JAK MOGĘ DOSTAĆ "ZIELONĄ KARTĘ" ?

Jeżeli Twoja najbliższa rodzina nie mieszka w USA, jeżeli nie jesteś milionerem, znanym sportowcem lub znaną osobistością, to Twoją szansą jest jedynie wzięcie udziału w programie "Zielonej Karty"

W tym celu należy spełnić tylko jeden warunek: Każdy, kto chce otrzymać "Zieloną Kartę" musi mieć ukończone średnie wykształcenie. Ten warunek jest jednak wymagany w dniu wystawienia "Zielonej Karty", a nie w momencie ubiegania się o nią. Formalnie - nie ma ograniczenia wiekowego w ubieganiu się o "Zieloną Kartę", jednak osoby poniżej 18 roku życia zwykle nie mogą być zakwalifikowane, gdyż nie posiadają stosownego wykształcenia.

Wyłączeni z programu są obywatele krajów, z których w ostatnich latach obserwowano dużą emigrację do USA: Kanada, Chiny, Kolumbia, Republika Dominikany, Salwador, Haiti, Indie, Jamajka, Meksyk, Filipiny, Płd. Korea, Wielka. Brytania (bez Irlandii) i Wietnam. Osoby z tych krajów mogą uczestniczyć w programie tylko wtedy, gdy któryś z rodziców urodził się w USA.



CO OZNACZA "ZIELONA KARTA" DLA MOJEJ RODZINY ?

W przypadku wygranej Twój współmałżonek oraz wszystkie dzieci, poniżej 21 lat, które są niezamężne, otrzymają każdy po jednej karcie.

Gdy Ty oraz Twój współmałżonek osobno złożycie po jednym podaniu o "Zieloną Kartą" - szanse Waszej rodziny zwiększają się dwukrotnie.




CO DOKŁADNIE OZNACZA "LOTERIA WIZOWA"
I PROGRAM DV RZĄDU USA ?

USA to kraj złożony z emigrantów z całego świata, który jest z tego dumny. Dlatego, aby dać możliwość ludziom, którzy pragną na stałe osiedlić się w USA został w roku 1990 uruchomiony program DV.

Program DV (czyli "Diversity Visa" - w tłumaczeniu: odmiana, różnorodność) oparty jest na par. 8, 201-204 "Immigration and Naturalization Acts" z 1990 roku. Od tego czasu amerykański urząd imigracyjny " Immigration and Naturalizatin Service" raz w roku określa, jacy obywatele i z których krajów, zostaną dopuszczeni do udziału w programie "Zielonej Karty".

Nie strać swojej szansy, gdyż obywatele polscy dopiero po raz trzeci od 1996 roku mogą uczestniczyć w programie. Rozdawane przez rząd amerykański karty stałego pobytu umożliwiają legalną pracę i dlatego nazywają się właśnie "Green Cards" - Zielone Karty. Ponadto "Zielone Karty" rozdawane są na zasadzie losowania więc szybko nazwano je "Loterią Wizową".


W JAKI SPOSÓB WYBIERANI SĄ ZWYCIĘZCY
PROGRAMU DV - "ZIELONA KARTA" ?

"National Visa Center" raz w roku w ciągu 30 dni zbiera wszystkie podania. Podlegają one sprawdzeniu pod względem prawidłowości ich wypełnienia oraz czasu ich dostarczenia do USA.

Z danych amerykańskiego urzędu wynika, że aż 40% wszystkich podań jest odrzucane. Przyczyną jest ich błędne wypełnienie lub zły termin dostarczenia. To duża liczba.

W Stanach Zjednoczonych wszystkie prawidłowe podania zostają ponumerowane. Następnie komputer wyznacza losowo 55 000 osób, które otrzymują "Zieloną Kartę". Nadmiar wylosowanych czeka niejako w kolejce, w miejsce osób, które, mimo iż, wylosowały Zieloną Kartę, z różnych przyczyn nie będą mogli lub chcieli z niej skorzystać..

Rozstrzygniecie losowania przez Urząd Amerykański trwa zawsze kilka miesięcy, Trzeba, więc, uzbroić się w cierpliwość.


CO W PRZYPADKU, GDY NIE CHCE OD RAZU WYJEŻDŻAĆ DO USA ?

Zasadniczo "Zielona Karta" ważna jest całe Twoje życie. Jeżeli ją wygrasz, musisz ją osobiście odebrać w USA. Nie musisz tam długo pozostawać.top

W tej sprawie moc obowiązującą mają amerykańskie przepisy imigracyjne.



Po tych wyjaśnieniach - decyzja o emigracji do USA należy teraz wyłącznie do Ciebie !

Wniosek do Loterii Wizowej każdy może napisać osobiście. Należy tylko pamiętać, iż bezbłędne przygotowanie treści wniosku wymaga precyzyjnego przestrzegania wymogów "National Visa Center". Bowiem, bardzo łatwo można popełnić błąd dyskwalifikujący aplikację. Stąd, warto zapoznać się z PORADAMI PYTANIAMI - tzw. FAQ, przygotowanymi na tej stronie.

 


Strona zgodna z najnowszą normą XHTML 1.1 small logo | Logodzwonki | | Linki | E-mail |
© 2002-2006 • RUMBURAK • רומבורק