Wysuń menu główne / MAIN MENU «•» wysuń / schowaj MENU
uStronie INDEX
Strona zgodna z najnowszą normą XHTML 1.1.: uStronie :. Spis artykułów / CONTENT
forum | chat | księga gości
INDEX Biblia Artykuły Hebrajski

Słona kula

Korespondencja z ZAMBII
Przesączanie wody Przesączanie wody przez naczynie z tykwy
Gliniany garnek Gliniany garnek

Końcowy produkt Końcowy produkt

Jakie znasz rodzaje soli? Pewnie sól kamienną, morską albo kuchenną. Ale czy słyszałeś kiedyś o soli Cibwa z rejonu Mpi-ka w północnej Zambii? Jest doprawdy wyjątkowa, gdyż wytwarza się ją z trawy!

Wieśniacy mieszkający niedaleko bagien Cibwa poddają niezwykłemu procesowi wysoką trawę znad rzeki Lwitikila i w ten sposób pozyskują sól. Zbierają trawę — od sierpnia do października — zanim nadejdzie pora deszczowa. Kiedy tylko zacznie padać, z trawy nie uzyska się już soli.

Po ścięciu i wysuszeniu trawę się pali, żeby usunąć z niej składniki organiczne. Sól nie ulega działaniu ognia i zostaje w popiele. Następnie popiół wsypuje się do pojemnika, na przykład do naczynia z wydrążonej tykwy, a potem powoli przepłukuje go wodą. Sól rozpuszcza się w wodzie i przesącza przez maleńkie dziurki w spodzie naczynia. Kolejny etap to odparowywanie nagromadzonej słonej wody.

Proces ten może trwać nawet sześć godzin. Najpierw słoną wodę wlewa się do glinianego garnka i gotuje bezpośrednio nad ogniem. W miarę jak mieszanina odparowuje, dodaje się kolejne porcje słonej wody. W ten sposób powstaje gęsta solanka, która w końcu wypełnia cały garnek. Naczynie to służy teraz za formę. Kiedy się je roztłucze, zostanie bryła soli.

Wieśniacy wytwarzają sól Cibwa od pokoleń. Nie wiadomo, kto wynalazł ten proces. Zdumiewające jest jednak to, że te same podstawowe zasady, które rządzą nowoczesną technologią produkcji soli, są wykorzystywane nawet w odległych zambijskich wioskach.

topPrzebudźcie się!, nr 9 z 8 maja 2005